Sposób przygotowania:
Surówka z selera,papryki i fig suszonych
Seler umyć i osuszyć. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć w dłoniach ze soku,przełożyć do miski. Papryki umyć,pozbawić nasion i pokroić w małą kostkę. Sprawioną rzodkiewkę także pokroić w małą kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Czyste i suche pomidorki pokroić na ćwiartki i dodać do miski. Ogórka wyszorować osuszyć i pokroić w kostkę średniej wielkości. Figi pokroić w cienkie paseczki,przełożyć do miski. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać warzywa. W osobnej miseczce wymieszać ocet ze śmietaną oraz majonezem,aby nie było grudek. Mieszankę przelać do warzyw i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około godzinę. Smacznego!