zibi i niesia

zibi i niesia

Kucharz
[Przepisów: 10]

Surówka z selera z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówka z selera z bakaliami ja serwuję do ryby lub mięsa bez ziemniaków

Surówka z selera z bakaliami

Składniki:

Surówka z selera z bakaliami

 

  • 1/2 dużego selera lub cały średni
  • 2 większe kwaskowe jabłka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • ok.2 łyżek słonecznika łuskanego(może być mieszanka z dynią)
  • sok z 1-2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki masła
  • ok.4-5 łyżek majonezu(Winiary)
  • ok.2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Surówka z selera z bakaliami
Rodzynki przelewamy gorącą wodą na sicie,seler obieramy i trzemy na drobnej tarce,starty skrapiamy sokiem z cytryny,żeby nie ściemniał,przekładamy do szklanej salaterki.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach,dodajemy do selera,mieszamy.Pestki słonecznika z dynią delikatnie przesmażamy na odrobinie masełka.Posiekane orzechy,rodzynki i słonecznik z dynią dodajemy do salaterki,wszystko mieszamy,dodajemy majonez oraz jogurt,doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem do smaku.Podajemy zaraz po przygotowaniu.Ja osobiście podaję do ryby lub mięsa bez ziemniaków,jak również można skonsumować bez niczego ;-) .Życzę smacznego.