Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Surówka z selera z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Seler oczyścić, obrać, opłukać, podzielić na części i zetrzeć w malakserze na grubej tarce (tzw. jarzynowej), skropić szybko sokie

Surówka z selera z orzechami

Składniki:

Surówka z selera z orzechami

 

  • 1 duży seler
  • ½ cytryny
  • garść orzechów włoskich
  • 4-6 łyżek gęstego, niekwaśnego jogurtu naturalnego lub śmietany (tłustość wg uznania)
  • ½ łyżeczki cukru (jeśli śmietana jest słodka, to nie trzeba) lub 1 łyżka majonezu
  • sól do smaku
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Surówka z selera z orzechami
Seler oczyścić, obrać, opłukać, podzielić na części i zetrzeć w malakserze na grubej tarce (tzw. jarzynowej), skropić szybko sokiem wyciśniętym z cytryny aby seler nie zczerniał, wymieszać, zalać jogurtem lub śmietaną, dodać orzechy. Wymieszać, posypać po wierzchy natką i ustroić połówkami orzechów.

Tagi:

seler