monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Surówka z tartej cukinii i kalarepki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nigdy jeszcze nie robiłam surówki z kalarepki ale nie zawiodła się:) jest lekka,orzeźwiająca i pyszna:) polecam serdecznie:)

Surówka z tartej cukinii i kalarepki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z tartej cukinii i kalarepki

 

  • 1/2 młodej cukinii
  • 1/2 kalarepki
  • 1 zielony ogórek ( średniej wielkości)
  • 5 rzodkiewek
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżka majonezu ( płaska)

 

Sposób przygotowania:

Surówka z tartej cukinii i kalarepki
Kalarepkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach a następnie odcisnąć w dłoniach sok. Przełożyć do miski. Cukinie umyć,osuszyć i także zetrzeć i lekko odcisnąć.Sprawione rzodkiewki zetrzeć na dużych oczkach i dodać do miski. Obraną marchewkę,umyć,osuszyć i tak jak pozostałe warzywa zetrzeć na tarce. Tartę używamy po raz ostatni i na dużych oczkach trzemy cebulę. Dodajemy do miski i wszystkie warzywa dobrze mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem i dodajemy cukier. W osobnej miseczce mieszamy ocet ze śmietaną i majonezem i przelewamy do surówki. Wszystko po raz ostatni dobrze mieszamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Smacznego!
Surówka z tartej cukinii i kalarepki
kalarepkę i cukinię zetrzeć na duzych oczkach i odcisnąć soki
Surówka z tartej cukinii i kalarepki
dodać sprawione i starte rzodkiewki
Surówka z tartej cukinii i kalarepki
marchew i cebule także zetrzeć na dużych oczkach
Surówka z tartej cukinii i kalarepki
dodać wymieszany ocet ze śmietana i majonezem i wymieszać