SUPERPRZEPIS

Surówka ze szparagami

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Surówka ze szparagami Więcej zdjęć (4)

Surówka z dodatkiem gotowanych szparagów.

Składniki:

Surówka ze szparagami

 

  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 6 białych szparagów
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 ogórki małosolne
  • 3 duże rzodkiewki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 5 łyżeczek oleju

Sposób przygotowania:

Surówka ze szparagami
Szparagi obrać i odciąć im twarde, zdrewniałe końcówki. Szparagi ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżeczki cukru do miękkości. Najlepiej zrobić to w specjalnym garnku, ja jednak (z braku specjalnego) gotuję je w zwykłym garnku. Szparagi odcedzić i ostudzić. Kapustę poszatkować, oprószyć solą i lekko ugnieść, aż puści sok. Olej wymieszać z cukrem, octem i musztardą na gładki sos. Cebulę pokroić w kostkę, rzodkiewki i ogórki pokroić w półplasterki,kukurydzę odsączyć, szparagi pokroić na krótsze kawałki. Wszystkie warzywa połączyć, oprószyć solą i pieprzem, polać sosem i lekko wymieszać.
Surówka ze szparagami
Obrane szparagi ugotowane w wodzie do miękkości.
Surówka ze szparagami
Poszatkowana młoda kapusta lekko ugnieciona z solą.
Surówka ze szparagami
Sos do surówki przygotowany z oleju octu cukru i musztardy.