iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Sushi z mozzarellą i ogórkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Troszkę inne sushi dla ludzi nie lubiących surowej ryby . Smaczna przystawka , fajna zabawa . Polecam na przystawkę lub kolację.

Sushi z mozzarellą i ogórkiem

Składniki:

Sushi z mozzarellą i ogórkiem

 

  • 2 szklanki ryż do suchi

 

  • ocet ryżowy 2 łyżki

 

  • 2 ,5 szklanki wody

 

  • 1,5 łyżki cukru

 

 

 

  • mozzarella

 

  • nori

 

  • sos sojowy

 

  • wasabi

Sposób przygotowania:

Sushi z mozzarellą i ogórkiem
Ryż płuczemy na sicie . Następnie zalewamy wodą i gotujemy ok 10 min. Potem odstawiamy z palnika i zostawiamy pod przykryciem na ok 20 min. Robimy zaprawę . Na patelni mieszamy ocet , cukier i sól. Wlewamy zaprawę do lekko przestudzonego ryżu . Ogórki zielone myjemy i kroimy w długie paski, mozzarelle kroimy także w paski. Na nori układamy ryż po środku dajemy kawałki ogórka i sera. Zwijamy ciasno. Odstawiamy do lodówki, zimne kroimy w kawałki. 

Tagi:

ogórki ryż sosy