Sposób przygotowania:
Sushi z awokado, ogórkiem i paluszkiem
Specjalny ryż do sushi płuczemy kilka razy. Następnie osuszamy na sitku. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wody powinna być taka ilość, aby wystawała około 1 cm ponad ryż. Pod przykryciem gotujemy na minimalnym ogniu około 17 minut. Ugotowany ostudzamy. Polewamy przygotowaną zaprawą tezu (przepis na tę zaprawę znajdziemy tutaj „https://gotujmy.pl/tezu-czyli-zaprawa-do-ryzu-sushi,przepisy,177042.html”) i mieszamy. Ponownie odstawiamy na kilka minut. Awokado kroimy w paski. Ogórka obieramy, wykrajamy gniazda nasienny i również kroimy w paski. Podobnie z paluszkami krabowymi. Na macie rozpościeramy glon nori matową stroną do góry. Rozkładamy ryż na ¾ powierzchni glonu. Smarujemy pasek z pasty wasali. Układamy kolejno pokrojone składniki awokado, ogórka i paluszka krabowego. Glon ściskamy i zwijamy uciskając. Takp przygotowaną roladkę kroimy na 8 kawałków. Sushi podajemy z sosem sojowym. Smacznego.