DorotaZ

DorotaZ

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Sushi Kappa Maki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kappa maki to podstawowy przepis na sushi i oznacza "zwój z ogórkiem"to rodzaj sushi. Głównym składnikiem jest ogórek.

Sushi Kappa Maki

Składniki:

Sushi Kappa Maki

Ryż

  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5 szklanki wody

Zaprawa

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżki soli

Dodatki

Sposób przygotowania:

Sushi Kappa Maki
Ryż i zaprawę należy przygotować wg tego przepisu https://gotujmy.pl/futomaki-smok,przepisy-kuchnie-swiata-przepis,260083.html.

Sushi:

Matę bambusową do rolowania owijamy folią spożywczą. Na macie układamy płat nori i na 2/3 płata układamy cienką warstwę ryżu. Na ryżu układamy pokrojonego w ósemki ogórka i łososia. Zaginamy matę słupk od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem, rolujemy do końca przesuwając matę w górę. Kroimy rolkę na 2 cm części.

Podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

Tagi:

sushi dania ryż