Sposób przygotowania:
Sushi z doradą i japońskimi dodatkami
Przepis na ryż: Ryż musimy dość długo wypłukać pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie czysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 20 minut, tak aby dodatkowo się wymoczył. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcjach 1:1.2 (ryż s stosunku co do wody). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut do odparowania całej ilości wody, na początku musimy często mieszać. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 20 minut w garnku pod przykryciem aby nie wysechł, później przekładamy do drewnianej miski, doprawiamy sosem do ryżu i koniecznie odstawiamy aż wystygnie. Przepis na sos do ryżu: Na 0,3 kg ryżu do sushi potrzebujemy 5 łyżek octu ryżowego, 2-3 łyżki cukru, troszkę soli, wszystko dokładnie mieszamy na patelni i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia, uwaga nie gotujemy. Cały sos dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.Liście nori delikatnie ogrzewamy, tak aby uzyskać wyjątkowy smak, rozkładamy matkę do sushi, nakładamy liść nori, ryż i dodatki nie zapominają o chrzanie wasabi, dokładnie zwijamy i kroimy na równe kawałki. Pokrojone kawałki układamy na talerzu, podajemy lampkę zimnego wina śliwkowego ......... SMACZNEGO.