Patrycja&Ola

Patrycja&Ola

Kucharz
[Przepisów: 12]

Sushi z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowo, szybko i smacznie.

Sushi z łososiem

Składniki:

Sushi z łososiem

 

Sposób przygotowania:

Sushi z łososiem
Płuczemy ryż w zimnej wodzie i odsączamy. Powtarzamy to 2- 3 razy, aż woda stanie się klarowna. Zalewamy ryż woda i odstawiamy na 30 min., następnie gotujemy go według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany odstawiamy na ok. 15 min., a następnie przekładamy do płaskiej (najlepiej drewnianej) miski. Mieszamy ocet z cukrem i solą i polewamy nim ryż, delikatnie mieszając aż nieco przestygnie. Nakrywamy ryż wilgotną ściereczką aby nie wysechł. Następnie kroimy łososia w prostokąty o rozmiarach 1,5 na 2,5 cm. Wilgotną dłonią bierzemy garść ryżu i umieszczamy w nim pół łyżeczki wasabi. Formujemy z ryżu podłużny kształt w taki sposób, by wasabi pozostało w środku. Układamy roladki ryżowe na talerzu, a na nich rozkładamy plasterki łososia. Całość skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Można podawać udekorowane skórka cytrynową.

Tagi:

ryż