Sposób przygotowania:
Sushi z łososiem w sosie własnym i sałatą
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 4 łyżki połączyłam z 1 łyżką cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ostudzony ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia . Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Norii przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek, robimy rowek smarujemy pasta wasabi środek ale bardzo delikatnie bo jest ostra na to kładziemy sałatę lodową i łososia w sosie własnym . Należy złapać brzeg norii wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi norii skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1 centymetrowe kawałeczki miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia . Podajemy z sosem sojowym .
2milutka
marietta
lalunia
Też lubię zwlaszcza robić z różnymi smakami .
lalunia
Zachęcam do zrobienia .