Sposób przygotowania:
Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem
Krótko ziarnisty ryż do sushi przelewamy wodą. Kilkakrotnie płuczemy dopóki nie będzie „farbował” wody na biało i osuszamy na sitku. Przesypujemy go do garnka i zalewamy przefiltrowaną lub mineralną wodą. Wody powinna być taka ilość, aby jej poziom był około 1 cm ponad poziom ryżu. Na małym ogniu gotujemy pod przykryciem około 17 minut. Ugotowany pozostawiamy jeszcze kilka minut w garnku i następnie przekładamy do miski, aby ostygł. Polewamy go zaprawą do ryżu – tezu, przygotowaną wg przepisu „https://gotujmy.pl/tezu-czyli-zaprawa-do-ryzu-sushi,przepisy,177042.html”. Ogórka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Wraz z papryką i łososiem kroimy w paski. Nori układamy na macie matową stroną do góry. Na ¾ rozkładamy cienką warstwę ryżu. Na 1/3 wysokości smarujemy pasek pastą wasali. Następnie układamy paski ogórka, papryki i łososia. Glon zwijamy upychając składniki do wnętrza. Gotową roladkę kroimy lekko zwilżonym nożem na 8 lub 6 części. Sushi podajemy z sosem sojowym, w którym maczana jest każda z części roladki. Smacznego.