Sposób przygotowania:
Sushi z ogórkiem zielonym
Ryż wypłukałam pod bieżącą wodą , robiłam tak pięć razy , aż woda stała się przejrzysta. Gotowałam ryż na małym ogniu . Trzeba cały czas najlepiej stać przy garnku , żeby ryż co jakiś czas mieszać wtedy nie przywrze do spodu garnka .Ryż ugotowałam przełożyłam do miski i zostawiłam do ostygnięcia . Zalewa: Do garnka wlałam ocet ryżowy , wsypałam cukier i sól podgrzewałam do rozpuszczenia . Tak przygotowaną zalewą zalałam ostudzony ryż , wymieszałam i zostawiłam do ostygnięcia .Przygotowanie sushi: Przygotowujemy matę bambusową , która przykrywamy przezroczystą folią spożywczą- w celu aby nam mata się nie zabrudziła . Algi arkusze będą nam potrzebne 6 szt. Kładziemy na arkuszryż zaczynając od środka, na środku ryżu robimy rowek smarujemy pastą wasabi – jak wiecie jest bardzo ostra – więc ostrożnie z nią . Ogórka wydrążamy i kroimy w paski , kładziemy w rowek posmarowany wasabi . Łapiemy brzeg norii wraz z matą bambusową i formujemy ”wałeczek „ więcej brzegi norii skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Pokroiłam je na 1.5 cm im mniejsze tym lepiej duo ust wchodziPodajemy z sosem sojowym .
marietta
lalunia
Prawda ,że łatwe :)