pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sushi – maki bezrybne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pierwsze w życiu sushi i na pewno nie ostatnie

Sushi – maki  bezrybne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sushi – maki bezrybne

 

  • ogórek zielony ½
  • papryka żółta ½
  • awokado ½
  • nori 3-4
  • wasabi odrobina
  • sos sojowy do smaku
  • imbir marynowany do smaku
  • ryż do sushi 220g
  • Zaprawa do ryżu:
  • ocet ryżowy 75ml
  • cukier 3 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • woda 300ml

 

Sposób przygotowania:

Sushi – maki bezrybne
Ryż kilkukrotnie płuczę. Następnie w sitku wstawiam do zimnej wody na 20-30 minut. Ponownie płuczę. Zalewam zimną wodą mineralną i zagotowuję na dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszam do minimalnego, a ryż przykrywam. Gotuję pod przykryciem około 15 minut. Tak przygotowany ryż odstawiam do ostygnięcia. Ocet ryżowy wlewam do rondelka. Dodaję cukier oraz sól. Podgrzewam na małym ogniu nieustannie mieszając, aby cukier i sól się rozpuściły, nie dopuszczam do zagotowania. Przygotowaną zaprawę studzę. Tak przygotowana miksturą polewam wystudzony ryż. Mieszam i odstawiam na kilkanaście minut, aby ryż wchłonął zaprawę. Ogórka obieram. Obcinam na odpowiednią długość dopasowując ogórka do szerokości nori. Wykrajam jeszcze wodniste gniazda nasienne i kroję w cienkie paski. W paski również kroję obrane awokado i paprykę żółtą. Na macie kładę nori matową stroną do góry tak, aby „dolny” brzeg maty pokrywał się z dolną krawędzią nori. Ostygnięty i zaprawiony ryż cienko rozsmarowuje na 2/3 powierzchni matowej strony nori rozpoczynając od „dołu”. Następnie pastą wasabi smaruję pasek na środku ryżu i kładę pokrojone warzywa. Rozpoczynam zwijanie (podobnie jak roladę). Staram się, aby „dolna” krawędź nori po jednym zwinięciu wyszła po za ryż (cały ryż z dodatkami powinien znaleźć się w „roladce”). W tym celu mocno przyciskamy ryż, aby roladka ładnie się uformowała. Podnosimy matę i dowijamy nori. Tak przygotowane sushi kroimy jednym zdecydowanym cięciem przy pomocy noża. Ostrze powinno być zwilżone wodą. Z jednej roladki powinno wyjść 6 kawałków sushi. Sushi maczamy w sosie sojowym, a każdy kawałek przegryzamy imbirem marynowanym. W tej wersji ryż miał ostrzejszy smak, aby uzupełniał się z warzywami. Smacznego.
Sushi – maki  bezrybne
Ryż wielokrotnie płuczę, aż woda z płukania będzie przezroczysta
Sushi – maki  bezrybne
Z podanych składników przygotowuję zaprawę do ryżu
Sushi – maki  bezrybne
Ugotowany i wystudzony ryż zalewam również wystudzoną zalewą
Sushi – maki  bezrybne
Na matowej stronie nori rozkładam ryż. a na to wasabi i paski warzyw

Tagi:

ryż sosy awokado