pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew i ogórkiem

Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew

 

  • ryż do sushi 500g
  • woda 700ml
  • polędwica z tuńczyka 13 dag
  • rzodkiew żółta 25 dag
  • ogórek zielony 1
  • serek fromage 40g
  • wasabi do smaku
  • nori 11
  • Zaprawa do ryżu:
  • ocet ryżowy 150ml
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew
Odmierzamy pożądaną ilość specjalnego, krótkiego ryżu japońskiego, który najlepiej nadaje się do sushi. Płuczemy go kilkakrotnie i moczymy w wodzie przez kilkanaście minut, aż nie będzie farbował wody na biało. Wtedy zalewamy do letnią, przefiltrowaną wodą. Garnek stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Garnek przykrywamy, ogień zmniejszamy i ryż gotujemy około 15 minut. Po tym czasie ogień wyłączamy i czekamy jeszcze kilka minut, aby ryż wpił całą wilgoć z garnka. Ugotowany ryż przekładamy do miski do ostygnięcia. W rondelku łączymy składniki na zaprawę czyli ocet, sól oraz cukier. Podgrzewamy mieszając ocet, aby składniki się rozpuściły. Zaprawę studzimy i wylewamy ją na ryż. Mieszamy kilka razy i całość odstawiamy na kilkanaście minut, aby ryż wpił zaprawę. Żółtą rzodkiew oraz ogórka kroimy w paski. Podobnie postępujemy z polędwicą tuńczyka. Serrek fromage (miałem o smaku czosnkowym) mieszam z pastą wasabi – pasek pasty był długości około 1,5 cm. Uważajmy, aby nie przesadzić, gdyż wasabi jest ekstremalnie ostre. Zaprawiony ryż rozkładamy na połowie glona. Pamiętajmy, aby nori układać matową stroną do góry. Przez środek smarujemy pasek serkiem wymieszanym z wasabi. Na to układamy paski polędwicy tuńczyka, ogórka i żółtą rzodkiew. Roladkę ściskamy dobrze uciskając. Kroimy lekko zwilżonym nożem na 4 równe kawałki (lub 6 mniejszych). Podawać z sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. Smacznego.
Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew
Ryż gotujemy do miękkości pod przykryciem
Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew
Zalewę przygotowujemy wg zamieszczonego przepisu
Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew
Na rozłożonym glonie układamy ryż i dodatki
Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew
Nori kroimy zdecydowanym ruchem na mniejsze kawałaki

Tagi:

ryż