jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Suszek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kompot gotowany na bazie suszonych owoców z dodatkiem cukru i przypraw korzennych podawany jako napój na wigilijnym stole:)

Suszek

Składniki:

Suszek

 

  • ½ kg suszonych owoców (rodzynki, suszone śliwki, suszone jabłka, suszone gruszki, suszone morele)
  • sok z cytryny do smaku
  • 3-4 łyżki przyprawy do grzanego wina
  • szczypta cynamonu
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-3 litry wody (tak, aby przykryła owoce)
  • około 10-12 łyżek cukru kryształu

 

Sposób przygotowania:

Suszek
Owoce przepłukać, wrzucić do dużego garnka i zalać wodą na tyle, aby znacznie przykryła owoce. Następnie gotować na małym ogniu około 30-40 minut, dodając w międzyczasie przyprawę do grzanego wina, cukier oraz sok z cytryny i miód. Podawać gorący lub schłodzony.