Sposób przygotowania:
Suszone pomidory po grecku
Pomidory myję, kroję na pól i wydrążam pestki ze środka. Układam na blaszcze na papierze do pieczenia. Wstawiam trzy blachy za jednym pieczeniem. Wykorzystuję także raszki metalowe. Wkładam do piekarnika temp 80-100 stopni na około 8-10 godzin. Ja suszyłam najpierw trzy godziny. Na noc wyłączyłam i na drugi dzień dalej suszyłam. Pomidory muszą suszyć się pomału. Oliwę z oliwek podgrzewam partiami w małym rondelku. Oliwa ma być gorąca ale nie ma się zagotować. Do każdego słoika na dno wsypuję szczyptę soli, dodaję 1/2 łyżeczki przyprawy greckiej, przekładam wystudzone suszone pomidory. Dodaję pokrojony ser feta kawałki po kilka sztuk na słoik. Około 5 oliwek, 2 ząbki czosnku obranego, i na wierzch słoika znowu szczypta soli. Zalewam gorącą oliwą, zakręcam słoik, i odstawiam do góry dnem.Przechowuję w lodówce.
marietta