Sposób przygotowania:
Suszone pomidory w zalewie oliwnej
Aby przygotować suszone pomidory w zalewie oliwnej potrzeba podłużnych, mięsistych pomidorów, które mają małą ilość pestek, podczas suszenia nie puszczą za dużo soku. Pomidory umyć, przekroić na na połówki. Przygotować mieszankę przypraw, które należy utrzeć w moździerzu, będziemy nią posypywać pomidory przed suszeniem. Pomidory ułożyć na sitach, doprawić solą i granulowanym czosnkiem a następnie posypać je przyprawami, ustawić na sitach suszarki do warzyw (4 sita). Pomidory suszy się kilka dni po kilka godzin, zmieniając co jakiś czas kolejność sit. Jednocześnie zsypujemy podsuszone pomidory zmniejszając ilość sit, ostatniego dnia pomidory mieszczą się na jednym sicie. Gdy pomidory są już suche, podgrzać oliwę tak długo aż pojawią się bąbelki, wtedy nadaje się już do zalewania pomidorów. Pomidory ułożyć w słoikach 450 ml, wrzucić po 1,5 ząbki czosnku, dodać po 2 listki świeżej bazylii. Zawartość słoików zalać gorącą oliwą (trzeba to robić ostrożnie, gdyż oliwa bulgocze w słoiku) zakręcić słoiki, odwrócić, po wystudzeniu wstawić do lodówki. Pomidory suszone to świetny dodatek do sałatek i innych dań.
cherry
kołczu
modestep
Sarenka
p.jola1
Netka
jaNina
Corleone
p.jola1
Koper
Jola, ja tam wcale się nie dziwię, że robisz sama :) a komentarzem niejakiego Corleone się nie przejmuj, bo on jedynie reklamuje jakiś sklep internetowy (raczej nie bezinteresownie)