Sposób przygotowania:
Suszone pomidory w oliwie z ziołami
Pomidory przekroić wzdłuż na pół i wyjąć wodniste części. Pomidory z pestkami będą się suszyć dłużej. Można użyć innego gatunku pomidorów. Najlepsze są jednak mięsiste, czyli takie których używamy do przecierów. Wyłożyć połówki pomidorów na kratce i na blaszkach rozkrojoną częścią do góry. Oprószyć solą. Suszyć w 90*C z termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach. W ten sposób cała wilgoć z pomidorów będzie wychodziła na zewnątrz. Suszyć od 5 do 9godzin. Można suszenie rozłożyć na kilka dni. Przygotować słoiki 500ml. Wsypać po łyżeczce oregano, ząbku czosnku i parę listków bazylii. Włożyć luźno wysuszone pomidory. Oliwę podgrzać, ale nie wolno jej zagotowywać. Musi być dobrze ciepła. Zalać pomidory i zakręcić słoiczki. Smacznego!