kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Suszone pomidory z czosnkiem i kaparami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najlepszy znany mi sposób na zatrzymanie smaku pomidorów. Czasochłonne ale ten czas się opłaci gdy zimą otworzysz słoik aromatycznych, pachnących czosnkiem i oregano suszonych pomidorów.

Suszone pomidory z czosnkiem i kaparami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Suszone pomidory z czosnkiem i kaparami

 

Sposób przygotowania:

Suszone pomidory z czosnkiem i kaparami
Pomidory umyć i przekroić na ćwiartki ( w przypadku większych odmian) lub połówki (mniejsze odmiany jak lima). Pomidory ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej macie i suszyć w temperaturze 85 stopni C przez około 7 h. Czas suszenia zależy od odmiany i zawartości wody. Najlepiej sprawdzić czy są dostatecznie wysuszone przyciskając je palcem. Jeśli są nadal miękkie ale nie wypływa z nich płyn są idealne. Do wyparzonych lub wysterylizowanych w piekarniku słoików wsypujemy na dno trochę suszonego oregano, kilka ziaren pieprzu, 2-3 kapary i ząbek czosnku układamy na nich pomidory. W połowie słoika i na jego wierzchu powtarzamy dodawanie oregano, pieprzu, kaparów i czosnku Tak aby pomidory były przełożone przyprawami trzy razy. W rondelku podgrzewamy oliwę i zalewamy nią słoiki tak aby nic nie wystawało ponad oliwę. Oliwa powinna być gorąca ale nie dymiąca. Najlepiej sprawdzić jej temperaturę wkładając kawałek suszonego pomidora. Jeśli skwierczy i "bombluje" znaczy, że temperatura oliwy jest za wysoka. i należy ja nieco ochłodzić. 
Suszone pomidory z czosnkiem i kaparami
Pomidory ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej macie i suszyć w temperaturze 85 stopni C przez około 7 h.

Tagi:

kapary