Sposób przygotowania:
Suszone pomidory z czosnkiem i kaparami
Pomidory umyć i przekroić na ćwiartki ( w przypadku większych odmian) lub połówki (mniejsze odmiany jak lima). Pomidory ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej macie i suszyć w temperaturze 85 stopni C przez około 7 h. Czas suszenia zależy od odmiany i zawartości wody. Najlepiej sprawdzić czy są dostatecznie wysuszone przyciskając je palcem. Jeśli są nadal miękkie ale nie wypływa z nich płyn są idealne. Do wyparzonych lub wysterylizowanych w piekarniku słoików wsypujemy na dno trochę suszonego oregano, kilka ziaren pieprzu, 2-3 kapary i ząbek czosnku układamy na nich pomidory. W połowie słoika i na jego wierzchu powtarzamy dodawanie oregano, pieprzu, kaparów i czosnku Tak aby pomidory były przełożone przyprawami trzy razy. W rondelku podgrzewamy oliwę i zalewamy nią słoiki tak aby nic nie wystawało ponad oliwę. Oliwa powinna być gorąca ale nie dymiąca. Najlepiej sprawdzić jej temperaturę wkładając kawałek suszonego pomidora. Jeśli skwierczy i "bombluje" znaczy, że temperatura oliwy jest za wysoka. i należy ja nieco ochłodzić.