goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Suszone pomidory w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takie pomidory wykorzystujemy przede wszystkim do sałatek, do pizzy, zapiekanek, do nadziewania mięs.

Suszone pomidory w zalewie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Suszone pomidory w zalewie

 

Sposób przygotowania:

Suszone pomidory w zalewie
Pomidory (najlepiej odmiana lima) przekrawamy na pół. oczyszczamy i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia miąższem do góry. Wierzchy smarujemy oliwą, solimy, oprószamy w/w przyprawami. Na wierzch wykładamy po kawałku czosnku. Blaszki wkładamy do piekarnika i suszymy przy otwartych drzwiczkach w 120 st. około 3-4 godziny. Pomidory przekładamy do słoików, zalewamy gorącym olejem. 
Suszone pomidory w zalewie
Pomidory przekrawamy na pół. oczyszczamy i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia miąższem do góry.
Suszone pomidory w zalewie
Pomidory skrapiamy oliwą, solimy, oprószamy bazylią
Suszone pomidory w zalewie
Na wierzch wykładamy po kawałku czosnku.