Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowanie suszonych pomidorów to prosta sprawa i choć przygotowanie ich w domu nie wychodzi dużo taniej, to warto poświęcić trochę czasu - ich smak wynagrodzi wszystko :D

Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

 

Sposób przygotowania:

Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne (jeśli zdecydujecie się suszyć np. pomidorki koktajlowe wystarczy przekroić je tylko na pół). Pomidory układamy skórką do dołu na blaszkach do pieczenia wyłożonych pergaminem i wystawiamy na słońce. Pomidory przekręcamy co 24 godziny Proces suszenia na słońcu będzie trwać około 4 dni, ale warto.

Jeśli natomiast chcecie go skrócić to wstawiamy pomidory do piekarnika nagrzanego do 80 stopni i suszymy je 4-6 godzin ( w zależności od wielkości pomidorów i pożądanego stopnia ususzenia) .

Ususzone pomidory przekładamy do miski i doprawiamy je do smaku solą i ziołami – mieszamy.

Tak przygotowane pomidory przekładamy do wypasteryzowanych słoików między warstwy wkładajmy pokrojone na ćwiartki ząbki czosnku. Słoiki napełniamy do 2/3 wysokości.

Oliwę z oliwek podgrzewamy w garnku. Gorącą oliwą (ale nie wrzącą ), zalewamy przyprawione pomidory z czosnkiem. Słoiki starannie zakręcamy, stawiamy do góry dnem na desce i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Pomidory przechowujemy w spiżarni, po otwarciu słoiczka w lodówce.

Smacznego.
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne (jeśli zdecydujecie się suszyć np. pomidorki koktajlowe wystarczy przekroić je tylko na pół).
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Pomidory układamy skórką do dołu na blaszkach do pieczenia wyłożonych pergaminem i wystawiamy na słońce. Pomidory przekręcamy co 24 godziny Proces suszenia na słońcu będzie trwać około 4 dni, ale warto.
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Ususzone pomidory przekładamy do miski i doprawiamy je do smaku solą i ziołami – mieszamy. Tak przygotowane pomidory przekładamy do wypasteryzowanych słoików między warstwy wkładajmy pokrojone na ćwiartki ząbki czosnku. Słoiki napełniamy do 2/3 wysokości.
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Oliwę z oliwek podgrzewamy w garnku. Gorącą oliwą (ale nie wrzącą ), zalewamy przyprawione pomidory z czosnkiem. Słoiki starannie zakręcamy, stawiamy do góry dnem na desce i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.