Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Morelowo - wiśniowy chlebek na mące chlebowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolejny chlebek pieczony z bakaliami. Tym razem z suszonymi morelami oraz wiśniami. W smaku słodkawy. Bardzo dobry na śniadanko z domowym dżemem lub nabiałem.

Morelowo - wiśniowy chlebek na mące chlebowej

Składniki:

Morelowo - wiśniowy chlebek na mące chlebowej

 

Sposób przygotowania:

Morelowo - wiśniowy chlebek na mące chlebowej

1.

Morelowo - wiśniowy chlebek na mące chlebowej
Wsypanie do miski 1 kg mąki pszennej chlebowej

Wsypać do miski 1 kg mąki pszennej chlebowej.

2.

Morelowo - wiśniowy chlebek na mące chlebowej
Dosypanie pistacji, słonecznika, moreli i wiśni

Dosypać pistacje łuskane, słonecznik, pokrojone suszone morele oraz wiśnie, wymieszać łyżką.

3.

Morelowo - wiśniowy chlebek na mące chlebowej
Wsypanie soli morskiej jodowanej drobnoziarnistej

Wsypać sól morską jodowaną i dalej mieszać.

4.

Morelowo - wiśniowy chlebek na mące chlebowej
Wlanie miodu spadziowego płynnego i wymieszanie

Wlać miód spadziowy i znowu wymieszać.

5.

Morelowo - wiśniowy chlebek na mące chlebowej
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty, wymieszać.

6.

Morelowo - wiśniowy chlebek na mące chlebowej

Na końcu wlać letnią wodę.

7.

Morelowo - wiśniowy chlebek na mące chlebowej

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać łyżką drewnianą. Następnie pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

8.

Morelowo - wiśniowy chlebek na mące chlebowej

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.

9.

Morelowo - wiśniowy chlebek na mące chlebowej

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut.

Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Morelowo - wiśniowy chlebek na mące chlebowej

Wystudzić na kratce.

11.

Morelowo - wiśniowy chlebek na mące chlebowej

Smacznego !


Tagi:

pieczywo chleb