Sposób przygotowania:
Morelowo - wiśniowy chlebek na mące chlebowej1.
Wsypać do miski 1 kg mąki pszennej chlebowej.
2.
Dosypać pistacje łuskane, słonecznik, pokrojone suszone morele oraz wiśnie, wymieszać łyżką.
3.
Wsypać sól morską jodowaną i dalej mieszać.
4.
Wlać miód spadziowy i znowu wymieszać.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty, wymieszać.
6.
Na końcu wlać letnią wodę.
7.
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać łyżką drewnianą. Następnie pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !