Sposób przygotowania:
Suszone śliwki w rumie
Zmieszaj w garnku śliwki, cukier, woda, cynamon i skórkę cytrynową. Gotuj przez 5-7 minut. Rozkrój śliwki wzdłuż, wyjmij pestki. Włóż śliwki do słoika.
Pozostały w garnku syrop gotuj tak, aby zostało go 1/3 filiżanki. Wyjmij skórkę cytrynową i cynamon. Odstaw do ostygnięcia.
Napełnij słoik do połowy rumem. Dolej syrop. Jeśli śliwki będą wystawać ponad powierzchnię, dolej rumu. Przechowuj w chłodnym miejscu. Przed podaniem śliwki powinny się konserwować przez3 tygodnie. Nadają się do przechowywania przez 3 miesiące.
Pozostały w garnku syrop gotuj tak, aby zostało go 1/3 filiżanki. Wyjmij skórkę cytrynową i cynamon. Odstaw do ostygnięcia.
Napełnij słoik do połowy rumem. Dolej syrop. Jeśli śliwki będą wystawać ponad powierzchnię, dolej rumu. Przechowuj w chłodnym miejscu. Przed podaniem śliwki powinny się konserwować przez3 tygodnie. Nadają się do przechowywania przez 3 miesiące.