Sposób przygotowania:
Świąteczna biała kiełbasa Eliprzygotowanie mięsa
Karkówkę wieprzową y świeży boczek pokroić w kostkę. Dodać sól peklową i wymieszać. Całość odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.
dodatki
Czosnek obrać z łupinek,odważyć majeranek i pieprz.
przygotowanie kiełbasy
Słoninę pokroić. Przygotowane mięso i słoninę zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie kiełbasy cd
Czosnek przecisnąć przez praskę.Cukier wymieszać z wodą. Do zmielonego mięsa dodać czosnek,majeranek,pieprz,wodę z cukrem i dokładnie wyrobić masę.
przygotowanie kiełbasy cd
Przygotowaną masę kiełbasianą nadziewać przez maszynkę do mielenia do jelit wieprzowych i skręcać kiełbaski. Kiełbasę można przyrządzać na surowo lu można ją najpierw sparzyć. Taką kiełbasę można przyrządzać według własnego smaku i uznania. Smacznego!