eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Świąteczna biała kiełbasa Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Najlepsza biała kiełbasa to taka zrobiona własnoręcznie w domu. Tak kiełbasa jest smaczna i bez konserwantów.

Świąteczna biała kiełbasa Eli

Składniki:

Świąteczna biała kiełbasa Eli

mięsa

  • 5.30 kg karkówki wieprzowej
  • 2.40 kg świeżego baczku
  • 1 kg słoniny

przyprawy

  • 150 g soli peklowej
  • 60 g majeranku
  • 3 duże główki czosnku
  • 15 g mielonego pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • 1 litr zimnej wody

dodatki

  • jelita wieprzowe

Sposób przygotowania:

Świąteczna biała kiełbasa Eli

przygotowanie mięsa

Świąteczna biała kiełbasa Eli
Mięso i boczek pokroić w kostkę,dodać sól peklową i wymieszać.

Karkówkę wieprzową y świeży boczek pokroić w kostkę. Dodać sól peklową i wymieszać. Całość odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.

dodatki

Świąteczna biała kiełbasa Eli
Przygotować ząbki czosnku,majeranek i pieprz.

Czosnek obrać z łupinek,odważyć majeranek i pieprz.

przygotowanie kiełbasy

Świąteczna biała kiełbasa Eli
Zapeklowane mięso i słoninę zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

Słoninę pokroić. Przygotowane mięso i słoninę zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie kiełbasy cd

Świąteczna biała kiełbasa Eli
Do zmielonego mięsa dodać pieprz,majeranek,czosnek,wodę i dokładnie wymieszać.

Czosnek przecisnąć przez praskę.Cukier wymieszać z wodą. Do zmielonego mięsa dodać czosnek,majeranek,pieprz,wodę z cukrem i dokładnie wyrobić masę.

przygotowanie kiełbasy cd

Świąteczna biała kiełbasa Eli
Przygotowaną masę kiełbasianą nadziewać do jelit wieprzowych.

Przygotowaną masę kiełbasianą nadziewać przez maszynkę do mielenia do jelit wieprzowych i skręcać kiełbaski. Kiełbasę można przyrządzać na surowo lu można ją najpierw sparzyć. Taką kiełbasę można przyrządzać według własnego smaku i uznania. Smacznego!