Sposób przygotowania:
Świąteczna kaczka zapiekana z marchewką i poremKaczka w warzywach 1
Kaczkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dokładnie nacieramy solą i pieprzem.
Kaczka w warzywach 2
Następnie dokładnie obsypujemy majerankiem.
Kaczka w warzywach 3
Jabłka kroimy na ósemki. Łączymy z żurawiną. Wkładamy do środka. Zamykamy kaczkę za pomocą wykałaczek. Przykrywamy. Pozostawiamy na noc w lodówce.
Kaczka w warzywach 4
Obraną marchew kroimy w plastry.
Kaczka w warzywach 5
Por kroimy w półplasterki.
Kaczka warzywach 6
Kaczkę przesmażamy (na własnym tłuszczu który się wytapia. Wkładamy do brytfanny. Przykrywamy warzywami. Pieczemy w 180 stopniach C przez 2 godziny co jakiś czas podlewając wytopionym tłuszczem lub wodą.