edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 986]

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Przepis podpatrzony u Ewy Wachowicz. Zaledwie kilka składników i mamy smaczne i eleganckie pieczyste na rodzinną uroczystość lub świąteczny obiad.

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami

Kaczkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Owoce dokładnie umyć. Pomarańcze (nad miseczką) obrać ze skórki wraz z białą błonką, ostrym nożem powycinać z cząstek filety, zbierając przy tym wypływający sok . Z ogryzków wycisnąć pozostały sok. Połowę jabłek obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Jabłka i połowę filetów z pomarańczy oprószyć dość obficie majerankiem i tymiankiem, delikatnie wymieszać i włożyć do środka kaczki. Otwór zasznurować lub złożyć nóżki na krzyż i umieścić ich końce w nacięciach skóry, tak żeby farsz nie mógł uciec. Kaczkę oprószyć tymiankiem i majerankiem, umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec około 1 godziny i 30-40 minut w temperaturze 180 stopni z termo biegiem. Następnie zdjąć przykrywkę i dopiekać jeszcze 30 minut aż kaczka się ładnie zrumieni. Z nieobranych jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić je w ósemki, wrzucić na rozgrzaną patelnię, lekko zrumienić, dodać pozostałe cząstki pomarańczy i sok pomarańczowy, podgrzać. Kaczkę wyłożyć na półmisek, przybrać gorącymi owocami. Do pieczenia użyłam metalowej brytfanki, którą luźno przykryłam grubą folią aluminiową.


Polecamy: przepis na pieczoną kaczkę >>>

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami
Jabłka i połowę filetów z pomarańczy oprószyć dość obficie majerankiem i tymiankiem, delikatnie wymieszać.
Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami
Przyprawione i wymieszane owoce włożyć do środka kaczki.
Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami
Gotową do pieczenia kaczkę ułożyć w naczyniu.
Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami
Obrane jabłka lekko zrumienić, dodać pozostałe cząstki pomarańczy i sok pomarańczowy, podgrzać.