SUPERPRZEPIS

Kaczka faszerowana pasztetem

  • 2
  • kober
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Kaczka faszerowana pasztetem

Świąteczna kaczka faszerowana nadzieniem z pasztetu DROP (moze byc z kaczki).

Składniki:

Kaczka faszerowana pasztetem

 

  • 1 kaczka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • pietruszka
  • rodzynki
  • 20 dag pasztetu DROP
  • sól, pieprz
  • jezeli potrzeba: bulka tarta
  • Do dekoracji:
  • 130 g pasztetu DROP
  • 1 pomarańcza, brzoskwinie, rzodkiewka, kawalki papryki, pietruszka
  • plasterek ananasa
  • Na galarete:
  • 1/2 l wywaru lub rosolu
  • 1-2 lyzeczki zelatyny

Sposób przygotowania:

Kaczka faszerowana pasztetem
Pasztet łączymy z ubitymi na sztywno białkami, utartym masłem, posiekaną zieloną pietruszką, żółtkami oraz namoczonymi rodzynkami. Jezeli jest za rzadkie, wsypujemy troszke bulki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem, Farszem nadziewamy kaczkę, zaszywamy i pieczemy ze 2-3 godziny w piekarniku, w temperaturze 200 stopni C. Kaczkę wyjmujemy, ozdabiamy owocami i wycisnietym ze szprycy pasztetem. Przyrządzamy galaretę, studzimy, ostudzona polewamy kaczke. Wstawiamy do lodowki.