Sposób przygotowania:
Duszone nogi kaczki
Nogi kaczki dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie z obu stron doprawiamy je solą i pieprzem.
Tak przygotowane smażymy na złoto z obu stron na gorącej patelni.
Wytopiony tłuszcz przelewamy do jakiegoś pojemniczka, nie będzie nam w tym daniu już potrzebny.
Na patelnię wlewamy sok, rosół i dodajemy pokrojone na ósemki jabłko, czosnek, jałowiec, angielskie ziele, liść laurowy, rozmaryn oraz skórkę startą z pomarańczy. Gdy zacznie wrzeć zmiejszamy gaz do minimum, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy, aż mięso zmięknie, a sos powstały na patelni zredukuje się.
Tak przygotowane nóżki podajemy np. ze smażonymi ziemniakami oraz modrą kapustą.
Tak przygotowane smażymy na złoto z obu stron na gorącej patelni.
Wytopiony tłuszcz przelewamy do jakiegoś pojemniczka, nie będzie nam w tym daniu już potrzebny.
Na patelnię wlewamy sok, rosół i dodajemy pokrojone na ósemki jabłko, czosnek, jałowiec, angielskie ziele, liść laurowy, rozmaryn oraz skórkę startą z pomarańczy. Gdy zacznie wrzeć zmiejszamy gaz do minimum, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy, aż mięso zmięknie, a sos powstały na patelni zredukuje się.
Tak przygotowane nóżki podajemy np. ze smażonymi ziemniakami oraz modrą kapustą.