misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 681]

Duszone nogi kaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszna, bardzo delikatna i mega aromatyczna duszona kaczka. W sam raz na niedzielny lub świąteczny obiad.

Duszone nogi kaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszone nogi kaczki

 

Sposób przygotowania:

Duszone nogi kaczki
Nogi kaczki dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie z obu stron doprawiamy je solą i pieprzem.

Tak przygotowane smażymy na złoto z obu stron na gorącej patelni.

Wytopiony tłuszcz przelewamy do jakiegoś pojemniczka, nie będzie nam w tym daniu już potrzebny.

Na patelnię wlewamy sok, rosół i dodajemy pokrojone na ósemki jabłko, czosnek, jałowiec, angielskie ziele, liść laurowy, rozmaryn oraz skórkę startą z pomarańczy. Gdy zacznie wrzeć zmiejszamy gaz do minimum, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy, aż mięso zmięknie, a sos powstały na patelni zredukuje się. 

Tak przygotowane nóżki podajemy np. ze smażonymi ziemniakami oraz modrą kapustą.
Duszone nogi kaczki
Oczyszczone umyte i osuszone nóżki przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem
Duszone nogi kaczki
Nóżki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z każdej strony na złoto
Duszone nogi kaczki
Na patelnię wlewamy sok rosół i dodajemy pozostałe dodatki
Duszone nogi kaczki
Przykrywamy pokrywką i dusimy aż mięso zmięknie a sos powstały na patelnie zredukuje się.