Sposób przygotowania:
Świąteczne pierniczki
Do miseczki przekładamy śmietanę, wsypujemy sodę, mieszamy i odstawiamy by zwiększyła swoją objętość. Miód podgrzewamy z masłem oraz przyprawą korzenną do roztopienia - odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę mieszamy z kakao. Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier oraz żółtka i miksujemy. Do mąki dodajemy roztopiony miód, sodę oraz masę jajeczną - mieszamy starannie do połączenia składników.
Przykrywamy miskę folią spożywcza i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Ciasto wyjmujemy porcjami na oprószoną stolnicę, delikatnie wyrabiamy, wałkujemy na grubość około 4-5 mm, wykrawamy pierniczki.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 8-10 minut. Dekorujemy wg uznania. U nas lukier przygotowany na mleku.
Mąkę mieszamy z kakao. Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier oraz żółtka i miksujemy. Do mąki dodajemy roztopiony miód, sodę oraz masę jajeczną - mieszamy starannie do połączenia składników.
Przykrywamy miskę folią spożywcza i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Ciasto wyjmujemy porcjami na oprószoną stolnicę, delikatnie wyrabiamy, wałkujemy na grubość około 4-5 mm, wykrawamy pierniczki.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 8-10 minut. Dekorujemy wg uznania. U nas lukier przygotowany na mleku.