Sposób przygotowania:
Świąteczna sałatka z kaszy gryczanej- ekspresowa
Kaszę gotujemy al dente w osolonej wodzie. W misce łączymy pokrojone w zgrabną kostkę cukinię, paprykę, suszone pomidory, czosnek, pepperoni oraz ogórki kiszone. Dobrze mieszamy. Dodajemy przestudzoną kaszę oraz serek ziarnisty- delikatnie mieszamy. Dodajemy pestki dyni, drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem , odrobiną soli (ogórki, pomidory suszone, pistacje i parmezan są dość słone, więc dużo dosalać nie musimy) oraz posypką parmezanowo-pistacjową. Kiedy sałatka przegryzie się w lodówce przekładamy ją do ozdobnej miseczki. Dla dzieci możemy zaserwować ją w nietypowej formie- nadając jej kształt zajączków i kurczaczków wielkanocnych. Wystarczy posłużyć się zwykłymi foremkami do wykrawania ciasteczek właśnie w takim kształcie, ostrożnie napełnić je sałatką i delikatnie ściągnąć. Dzieciakom na pewno będzie lepiej smakowało :) . Na koniec całość dekoracyjnie posypujemy jeszcze parmezanowo-pistacjową przyprawą. Smacznego!