jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Świąteczna tarta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Idealna na Boże Narodzenie:)

Świąteczna tarta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczna tarta

 

  • Tarta o średnicy 26 cm
  • Ciasto:
  • 30 dag mąki,
  • 15 dag margaryny,
  • 1 całe jajko,
  • 1 żółtko,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • Dodatkowo:
  • ¾ opakowania masy makowej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Świąteczna tarta
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do chłodu na około 30 minut. Po tym czasie wykładamy ciastem formę na tarte. Część ciasta zostawiamy i sporządzamy z niego gwiazdy na wierzch tarty. WYKOŃCZENIE: Białka ubijamy. Do ubitych dokładamy żółtka, a następnie masę makową. Na koniec dodajemy bułkę tartą oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto kruche. Na wierzchu układamy wycięte z ciasta gwiazdy. Pieczemy tarte około 45 minut w 180°C. Wyjmujemy, studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Świąteczna tarta
na wyłożonej masie układamy wycięte gwiazdki