BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Świąteczne makówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na te makówki pochodzi z zeszytu mojej nieżyjącej już babci. Takie makówki robi moja mama i oczywiście ja i teraz moje dzieci gdy założyły swoje rodziny. Są pyszne i nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.

Świąteczne makówki Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Świąteczne makówki

 

  • batony (weki, bułka wrocławska) 2 większe,
  • mak 500 g
  • woda 1,5 - 2 litra,
  • masło 50 g,
  • rodzynki 100 g,
  • migdały całe 1/2 szkl,
  • migdały płatki 2 łyżki,
  • orzechy włoski obrane 1 szkl,
  • olejek migdałowy kilka kropli,
  • wiórki kokosowe 50 g,
  • cukier dodajemy do smaku,

Sposób przygotowania:

Świąteczne makówki
Do garnka wlać wodę,dodać posiekane bakalie oraz masło,doprowadzić do zagotowania i gotować około 30 minut, po czym dodać cukier i zmielony mak cały czas mieszając.

Gotować aż masa będzie miała konsystencję prawie gęstej śmietany.

Zdjąć z ognia.

Batony pokroić w kromki grubości do 1 cm.

Masę i pokrojone batony układamy warstwami w misce lub salaterce( u mnie miska bo robię dużo dlatego że je lubimy).

Pierwsza i ostatnia warstwa to masa makowa.

Makówki odłożyć w chłodne miejscu na kilka godzin ( u mnie balkon).

Górę udekorować wiórkami kokosowymi oraz obranymi migdałami i płatkami migdałów.



Rada;

Zamiast wody można użyć mleka.

Cukier można zastąpić miodem.

Bakalie dajemy według swojego uznania.
Świąteczne makówki
Wodę gotujemy razem z pokrojonymi bakaliami oraz masłem
Świąteczne makówki
Po 30 minutach gotowania dodajemy zmielony mak
Świąteczne makówki
Batony pokroić w kromki grubości około 1 cm
Świąteczne makówki
Masę i pokrojone batony układać warstwami,pierwsza i ostatnia warstwa to masa makowa
Świąteczne makówki
Układać do skończenia składników
Świąteczne makówki
Całość udekorować wiórkami kokosowymi oraz migdałami