Sposób przygotowania:
Świąteczne makówki
Do garnka wlać wodę,dodać posiekane bakalie oraz masło,doprowadzić do zagotowania i gotować około 30 minut, po czym dodać cukier i zmielony mak cały czas mieszając.
Gotować aż masa będzie miała konsystencję prawie gęstej śmietany.
Zdjąć z ognia.
Batony pokroić w kromki grubości do 1 cm.
Masę i pokrojone batony układamy warstwami w misce lub salaterce( u mnie miska bo robię dużo dlatego że je lubimy).
Pierwsza i ostatnia warstwa to masa makowa.
Makówki odłożyć w chłodne miejscu na kilka godzin ( u mnie balkon).
Górę udekorować wiórkami kokosowymi oraz obranymi migdałami i płatkami migdałów.
Rada;
Zamiast wody można użyć mleka.
Cukier można zastąpić miodem.
Bakalie dajemy według swojego uznania.
Gotować aż masa będzie miała konsystencję prawie gęstej śmietany.
Zdjąć z ognia.
Batony pokroić w kromki grubości do 1 cm.
Masę i pokrojone batony układamy warstwami w misce lub salaterce( u mnie miska bo robię dużo dlatego że je lubimy).
Pierwsza i ostatnia warstwa to masa makowa.
Makówki odłożyć w chłodne miejscu na kilka godzin ( u mnie balkon).
Górę udekorować wiórkami kokosowymi oraz obranymi migdałami i płatkami migdałów.
Rada;
Zamiast wody można użyć mleka.
Cukier można zastąpić miodem.
Bakalie dajemy według swojego uznania.