misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 670]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Świąteczne pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie świąt bez zapachu pierniczków. Od kilku lat razem z dziećmi robimy całą górę pierniczków i obdarowujemy nimi sąsiadów i rodzinę. Ten przepis choć prosty wymaga cierpliwości przy oczekiwaniu na pieczenie.

Świąteczne pierniczki Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Świąteczne pierniczki

 

 

  • Do dekoracji:
  • lukier
  • kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierniczki
Do garnka wlewamy miód. Dodajemy masło lub margarynę, cukier oraz przyprawy do piernika. Na "wolnym" ogniu cały czas mieszając doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

Na blat przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia z sodą oczyszczoną. We wgłębienie dajemy jajka, które delikatnie mieszamy z mąką. Następnie dodajemy masę miodową. Zarabiamy ciasto, które będzie luźnie, ale takie właśnie ma być. Gotowe ciasto przekładamy do woreczka i wstawiamy na 3-4 tygodnie do lodówki.

Ciasto, które spędziło w lodówce kilka tygodni wyjmujemy około 40 minut przed przystąpieniem do pieczenia pierniczków.

Ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą słomki robimy otworki na sznurek lub tasiemkę.

Pieczemy z termoobiegiem w temp. 170 st przez 15 minut. Upieczone studzimy.

Zimne dekorujemy wg uznania. U mnie lukier i kolorowe posypki.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Pierniczki miękną po około 2 dniach wiszenia na choince. Czas mięknięcia zależy od wilgotności powietrza i tego gdzie stoi choinka ( chodzi np. o kaloryfer przy, którym pierniczki mogą mieć problem żeby stać się miękkie).
Świąteczne pierniczki
Do garnka dajemy miód, cukier, przyprawy do piernika oraz masło lub margarynę
Świąteczne pierniczki
Gotową masę miodową odstawiamy do ostudzenia
Świąteczne pierniczki
Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą przesiewamy i dodajemy jajka
Świąteczne pierniczki
Do mąki i jajek dodajemy zimną masę miodową
Świąteczne pierniczki
Zarabiamy ciasto
Świąteczne pierniczki
Ciasto dajemy do woreczka i wstawiamy na kilka tygodni do lodówki
Świąteczne pierniczki
Ciasto rozwałkowujemy
Świąteczne pierniczki
Za pomocą foremek wycinamy pierniczki
Świąteczne pierniczki
Za pomocą słomki robimy w pierniczkach dziurki
Świąteczne pierniczki
Pierniczki pieczemy przez 15 minut w 170 st.
Świąteczne pierniczki
Świąteczne pierniczki idealna dekoracja choinki
Świąteczne pierniczki
Doskonałe na prezent