SUPERPRZEPIS

Świąteczne polano czyli Bûche de Noël

  • bernika
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Świąteczne polano czyli Bûche de Noël

Jest to tradycyjne ciasto w kształcie polana drewna ewentualnie gałęzi, spożywane w czasie Świąt Bożego Narodzenia po pasterce we Francji.

Składniki:

Świąteczne polano czyli Bûche de Noël

 

  • ciasto:
  • 4 jajka
  • 120 g mąki
  • 100 g cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • masa:
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej dobrej jakosci
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka nutelli
  • łyżka rumu
  • płatki migdałowe
  • cukie puder
  • kandyzowane wiśnie kolorowe
  • listki ozdobne z cukru

Sposób przygotowania:

Świąteczne polano czyli Bûche de Noël
Ciasto ktore przygotowałam na Wigilie 2009.Na biszkopt wykorzystałam przepis Lienki z tej rolady tyle ze zrobiłam jasny bez dodatku czekolady i kakao. http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/rolada_z_wisniami"Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubić. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. W drugim naczyniu wymieszac przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie na najnizszych obrotach miksera wsypywac do masy i wymieszac by powstała puszysta masa a piana nie opadła.Przygotować ściereczke, posypać lekko cukrem waniliowym. Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać. Piec w 180 stopniach ok 15 min. Nie można spiec za bardzo zeby nie pękała przy zwijaniu". Po upieczeniu odwrócic i przełozyc na ściereczke z cukrem, zdjąć papier i zawinąć w ściereczkę. Odstawic do ostygnięcia.Migdały posypac 1 łyzka cukru pudru, dac na patelnie, podgrzac, lekko podpiec zeby były chrupiace. odstawic do wystygnięcia.Zrobić mase. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, schłodzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać czekoladę, rum, wymieszać. 3 łyżki kremu odłożyć. Biszkopt rozwinać posmarować 3/4 kremu, posypac migdałami i zwinąć roladę ponownie. Z ciasta odciąć dwa grube plastry, zrobić z nich sęki, dolepić do rolady. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta, widelcem zrobić podłużne falujace bruzdy imitujące wzór kory drzewa. Udekorowac kandyzowanymi wiśniami i listkami z cukrem (lub tym co mamy pod ręką) oraz posypac cukrem pudrem, który imituje śnieg. Odstawic do schłodzenia. Delektowac się widokiem zaskoczonych gości i rodzinki gdy zobaczą to cudo.