Sposób przygotowania:
Świąteczne zrazyI
1. Grzyby suszone zalewam gorącą wodą, odstawiam na 30 minut.
2. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
3. Cebulę obieram, kroję w piórka, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję wcześniej namoczone grzyby, bez wody. Smażę około 10 minut, doprawiam pieprzem oraz solą.
4. Każdy plaster mięsa smaruję musztardą, posypuję majerankiem, układam na środku po słupku chleba razowego i łyżce farszu grzybowego.
II
5. Mięso zwijam w roladki, obtaczam w mące pszennej, smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju.
III
6. Gdy mięso się zarumieni podlewam jedną szk. wody, dodaję kostkę bulionu grzybowego, pozostały farsz i gotuję około 20 minut.
7. Na koniec wlewam śmietanę, dwie minutki gotuję.
IV
8. Zrazy gotowe, podaję z ziemniakami i sałatką.
9. Smacznego.