Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Świąteczne zrazy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na smakowite danie obiadowe, proste w przygotowaniu, oto przepis dla Ciebie. Roladki ze schabu faszerowane grzybami, pasujące niemal z każdym dodatkiem a ich smak rozpływa się w ustach.

Świąteczne zrazy

Składniki:

Świąteczne zrazy

 

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 100 g suszonych podgrzybków
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • Olej do smażenia
  • Mąka pszenna do panierki
  • ½ szk. śmietany 30%
  • 1 szk. wody
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 2 kromki chleba razowego
  • Sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Świąteczne zrazy

I

Świąteczne zrazy

1. Grzyby suszone zalewam gorącą wodą, odstawiam na 30 minut.
2. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
3. Cebulę obieram, kroję w piórka, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję wcześniej namoczone grzyby, bez wody. Smażę około 10 minut, doprawiam pieprzem oraz solą.
4. Każdy plaster mięsa smaruję musztardą, posypuję majerankiem, układam na środku po słupku chleba razowego i łyżce farszu grzybowego.

II

Świąteczne zrazy

5. Mięso zwijam w roladki, obtaczam w mące pszennej, smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju.

III

Świąteczne zrazy

6. Gdy mięso się zarumieni podlewam jedną szk. wody, dodaję kostkę bulionu grzybowego, pozostały farsz i gotuję około 20 minut.
7. Na koniec wlewam śmietanę, dwie minutki gotuję.

IV

8. Zrazy gotowe, podaję z ziemniakami i sałatką.
9. Smacznego.


Tagi:

roladki dania