Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Świątecznie pierożki z mięsem mielonym i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 45
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przepyszne pierogi w nowej odsłonie. Idealne na świąteczny obiad lub sylwestrową przekąskę. Podaję je z ciepłym barszczem.

Świątecznie pierożki z mięsem mielonym i grzybami

Składniki:

Świątecznie pierożki z mięsem mielonym i grzybami

ciasto

farsz

  • 50 dag mielonego
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

ponadto

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Świątecznie pierożki z mięsem mielonym i grzybami

Przygotowanie farszu

Świątecznie pierożki z mięsem mielonym i grzybami
Grzyby leśne zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej całą noc)

Grzyby leśne zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej całą noc). Gotujemy w tej samej wodzie do miękkości.

Przygotowanie farszu 2

Świątecznie pierożki z mięsem mielonym i grzybami
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Przygotowanie farszu 3

Świątecznie pierożki z mięsem mielonym i grzybami
Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na patelnię i szklimy na tłuszczu

Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na patelnię i szklimy na tłuszczu.

Przygotowanie farszu 4

Świątecznie pierożki z mięsem mielonym i grzybami
Do mięsa dodajemy grzyby, cebule, namoczoną w wodzie bułkę

Do mięsa dodajemy grzyby, cebule, namoczoną w wodzie bułkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Łączymy dokładnie.

Przygotowanie farszu 5

Całość smażymy na patelni do czasu aż mięso straci smak surowizny. Miksujemy za pomoca blendera na jednolitą masę.

Przygotowanie ciasta 1

Świątecznie pierożki z mięsem mielonym i grzybami
Mąkę, jajka przekładamy do miski. Dolewamy ciepłej wody

Mąkę, jajka przekładamy do miski. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto.

Przygotowanie ciasta 2

Świątecznie pierożki z mięsem mielonym i grzybami
Ciasto cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka

Ciasto cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka.

Wykończenie

Na kółka nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.