Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami wg Triss
Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody, ostudzić i 3/4 zmielić w maszynce do mięsa. Resztę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę podsmażyć na patelni. Kapustę kiszoną posiekać i podgotować, aby lekko zmiękła w osolonej wodzie, dokładnie odsączyć z wody. Kapustę, mielone i pokrojone grzyby dodać do miski, dołożyć cebulę i czosnek. Doprawić obficie solą i pieprzem, wymieszać. Z mąki, wody, masła i żółtka zagnieść ciasto, podzielić i rozwałkować cienko, wykroić filiżanką krążki. Porcję farszu ułożyć na krążku i zalepić w kształt pierożka. Gotować w osolonej wodzie, do wypłynięcia, a następnie jeszcze kilka minut. Podawać z dowolną okrasą.