SUPERPRZEPIS

Pierogi z kapustą i grzybami wg Triss

  • Triss
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Pierogi z kapustą i grzybami wg Triss Więcej zdjęć (5)

Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami.

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami wg Triss

 

  • ciasto:
  • żółtko
  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 300ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki masła

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami wg Triss
Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody, ostudzić i 3/4 zmielić w maszynce do mięsa. Resztę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę podsmażyć na patelni. Kapustę kiszoną posiekać i podgotować, aby lekko zmiękła w osolonej wodzie, dokładnie odsączyć z wody. Kapustę, mielone i pokrojone grzyby dodać do miski, dołożyć cebulę i czosnek. Doprawić obficie solą i pieprzem, wymieszać. Z mąki, wody, masła i żółtka zagnieść ciasto, podzielić i rozwałkować cienko, wykroić filiżanką krążki. Porcję farszu ułożyć na krążku i zalepić w kształt pierożka. Gotować w osolonej wodzie, do wypłynięcia, a następnie jeszcze kilka minut. Podawać z dowolną okrasą.
Pierogi z kapustą i grzybami wg Triss
Kapustę podgotować, grzyby zmielić, przełożyć do miski.
Pierogi z kapustą i grzybami wg Triss
Składniki farszu dokładnie wymieszać....
Pierogi z kapustą i grzybami wg Triss
Ciasto cienko rozwałkowac i wykrawać kółka filiżanką.
Pierogi z kapustą i grzybami wg Triss
Na krążek nakładać porcję farszu, zalepiać.