Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą, mięsem i grzybami
Kaszę osmażam na maśle.Zalewam 1 szkl wrzącego wywaru z grzybów, lekko solę. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Dwa duże udka kurczaka gotuję z warzywami do miękkości a następnie oddzielam mięso od kości i mielę. Grzyby moczę krótko, a następnie gotuję do miękkości i drobno kroję.
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę.Przysmażam na oleju. Łączę ze sobą kaszę, mięso, cebulę i grzyby.Dodaję pieprz, sól, majeranek, czosnek i jajko.Wszystko dokładnie mieszam.
Z podanych składników zagniatam elastyczne ciasto.Odkrawam po kawałku, wałkuję cienkie placki, wykrawam kółeczka (ja używam szklaneczki do whisky), nakładam farsz i zlepiam pierożki.Wrzucam partiami na gotującą się wodę, do której wcześniej dodałam olej i sól. Gotuję nie dłużej niż minutę od wypłynięcia. Przekładam na cedzak do osączenia.Podaję ze skwareczkami wytopionymi ze słoninki lub boczku.
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę.Przysmażam na oleju. Łączę ze sobą kaszę, mięso, cebulę i grzyby.Dodaję pieprz, sól, majeranek, czosnek i jajko.Wszystko dokładnie mieszam.
Z podanych składników zagniatam elastyczne ciasto.Odkrawam po kawałku, wałkuję cienkie placki, wykrawam kółeczka (ja używam szklaneczki do whisky), nakładam farsz i zlepiam pierożki.Wrzucam partiami na gotującą się wodę, do której wcześniej dodałam olej i sól. Gotuję nie dłużej niż minutę od wypłynięcia. Przekładam na cedzak do osączenia.Podaję ze skwareczkami wytopionymi ze słoninki lub boczku.
Netka
zbysiowa
zewa
mysza75
Ania Hosz