Sposób przygotowania:
Świąteczny cąber jagnięcy
Mięso umyć dokładnie zimną wodą i dobrze osuszyć.Naciąć ukośnie z wierzchu na głębokość ok.2 cm.Przygotować marynatę z miodu wymieszanego z curry,sokiem z cytryny i olejem.Posmarować mięso dokładnie ze wszystkich stron,włożyć do miski,przykryć i odstawić do lodówki na 4 godziny.Piekarnik nagrzać do temp.200 st.C.Gruszki cienko obrać,przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.Połówki gruszek ułożyć obok siebie w żaroodpornej formie.Masło roztopić na patelni,uprażyć wiórki kokosowe na jasnozłoty kolor.Gruszki posypać uprażonymi wiórkami i cukrem.Piec na środkowym poziomie piekarnika przez ok.20 min.na złocisty kolor.Comber wyjąć z lodówki ułożyć na gorącym ruszcie piekarnika,piec ok 30-45 min,często obracając.W czasie pieczenia pędzlować mięso marynatą,w szczególności między nacięciami.Gruszki z wiórkami kokosowymi pozostawić w formie.Upieczony comber przełożyć do naczynia z gruszkami,pozostawić na spodzie jeszcze gorącego piekarnika przez ok.25 min,żeby sok z gruszek przeszedł do mięsa i rozszedł się wewnątrz równomiernie,sprawiając,że po pokrojeniu pieczeń pozostanie soczysta i aromatyczna.