iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Świąteczny deser z tapioki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Lekki smaczny deser z tapioki do tego mleczna czekolada i kawałki skórki owoców cytrusowych. Smacznie i szybko.

Świąteczny deser z tapioki

Składniki:

Świąteczny deser z tapioki

 

  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki tapioki zielonej
  • cukier do smaku
  • laska wanilii
  • 0,5 szklanki śmietanki słodkiej do deseru i ok 3 łyżki do czekolady
  • 2 żółtka
  • czekolada mleczna
  • skórki z owoców cytrusowych

Sposób przygotowania:

Świąteczny deser z tapioki
Pół szklanki tapioki zalewamy szklanką wody i odstawiamy aby napęczniała. Mleko mieszamy z cukrem i ziarenkami wanilii i żółtkami - mieszamy. Mleko zagotowujemy, po ok 30 min tapiokę odcedzamy. Dodajemy do mleka.

Gotujemy na małym ogniu. Mieszamy, gotujemy - ok 15 min. Dodajemy śmietankę. Nakładamy do szklaneczek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy troszkę śmietanki ok 3 łyżki. Mieszamy, polewamy deser. Ozdabiamy skórkami.

Podajemy na ciepło jak budyń.