Sposób przygotowania:
Chatka z piernika i śnieg - ciepłe lody
Wykonanie piernika:Mąkę i sodę przesiać na stalnicę, zrobić wgłębienie. Miód podgrzać z cukrem i ewentualnie przyprawą do piernika. Przestudzony wlać do mąki, dodać sól, jajko i rozpuszczoną przestudzoną margarynę. wyrobić aż powstanie jednolite ciasto. rozwałkować je na grubość 1/2 cm. z ciasta wyciąć podłogę, ściany i dach chatki, a także komin i płotek. w ścianach wyciąć okna i drzwi (można też ich nie wycinać, a później narysować). Ułożyć na blaszce wyłożonej perganinem, piec około 15-20 minut w 180 stopniach, ostudzić. by domek był kształtny, ściany z ciasta należy wyciąć, korzystając z przygotowanych wcześniej szablonów.Wykonanie karmelu:Cukier rozpuścić na małym ogniu, aż zbrązowieje i powstanie karmel.Wykonanie ciepłych lodów:Cukier, wodę i ocet wymieszać, rozpuścić aż powstawać będą nitki (kroplę rozpuszczonej masy kładziemy na zwilżone zimną wodą palce, złączmy je i staramy się rozciągnąć masę. jeśli to nam się uda i powstaną "nitki" to masa jest gotowa). Białka ubić na sztywną pianę. postawić je na parze i ubijać dodając po troszku masę cukrową. Dodać szczyptę kwasku cytrynowego i dalej ubijać, aż masa zacznie robić się krucha.Ściany chatki sklejać gorącym karmelem. Domek przybrać lodami
teresa
monia
sandra200
jarek-energy
Gość
ale szczeze mowiac wyglada super
a ciekawe jak samkuje