Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Pasztet na gęsich podrobach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny pasztet na gęsich podrobach dobry na każdą okazję.

Pasztet na gęsich podrobach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet na gęsich podrobach

 

  • Składniki:

 

  • 3 szt- gęsie żołądki,
  • 3 szt- gęsia wątróbka,
  • 5 łyżek- gęsi smalec,
  • 30 dkg- łopatka wieprzowa,
  • 1 szt – jajo,
  • 1 szt- cebula,
  • 5 łyżek- bułka tarta,
  • mała szczypta- majeranek,
  • ziele angielski- 2- 3 kulki
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • żurawina do smaku i dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Pasztet na gęsich podrobach
Żołądki zalać wodą dodać ziele angielskie i gotować około godziny. Po godzinie dołożyć kawałek łopatki i gotować dalej…a po kolejnym 20 minutach na krótką chwilę wrzucić do gotowanego mięsa wątróbki.Wyjąć mięso i podroby z wywaru a potem ostudzić. Bardzo dokładnie zmielić, mięso, żołądki i wątróbkę. Na tarce zetrzeć cebulę i dodać do mięsnej masy razem z jajkiem, bułką i gęsim smalcem. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem a potem odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki wymieszać, sprawdzić smak, jeśli trzeba doprawić i dopiero wówczas przełożyć do foremek. Ponieważ ja korzystałam z małych foremek- pasztet piekł się około 20-25 minut w temperaturze 210 stopni.
Pasztet na gęsich podrobach
Mięso, wątróbkę, żołądki zmielić przez maszynkę.
Pasztet na gęsich podrobach
Mięsną masę odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
Pasztet na gęsich podrobach
Nakładać mięsną masę do małych srebrnych foremek.
Pasztet na gęsich podrobach
Piec około 20-25 minut w temperaturze ca. 210 stopni.

Tagi:

tarta