Sposób przygotowania:
Świąteczny pyszny sernik według przepisu teściowej
W dużej misce pałką drewnianą rozetrzeć masło (temperatura pokojowa) wraz z cukrami. Mieszaj w jedną stronę, aż masa będzie puszysta. Dodaj żółtka, białka oddziel do innego wysokiego naczynia. Ser miel w maszynce do mięsa 2 razy. Zmielony ser dodaj do masy z masłem. dodaj startą skórkę z cytryny. Dodaj ubitą, sztywną pianę z białek- rób to delikatnie dłońmi jak grabiami, dodaj składniki osobno wymieszane w szklance, też delikatnie wymieszaj dłońmi. Wymieszaną masę przelej do tortownicy wysmarowanej masłem na dole.Górę wyrównaj gumową/plastikową łychą. Nagrzej piekarnik do 170-180 stopni ( u mnie termoobieg na drugim poziomie) Piec tyle, ile sera (1kg sera = 1h pieczenia) Po upieczeniu zostaw pół godzinki przy uchylonych drzwiczkach piekarnik.