selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Świąteczny pyszny sernik według przepisu teściowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszny sernik według przepisu mojej teściowej. Sprawdza się zawsze na świątecznym stole. Jest wilgotny, z lekką nutką cytryny, mocno serowy czyli taki jak nasza rodzinka uwielbia.

Świąteczny pyszny sernik według przepisu teściowej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczny pyszny sernik według przepisu teściowej

 

  • 1kg twarogu półtłustego
  • kostka masła
  • cukier waniliowego
  • 1,5 szklanki cukru drobnego
  • 10 jaj
  • skórka otarta z 1cytryny
  • OSOBNO WYMIESZAĆ W SZKLANCE:
  • 5 płaskich łyżek mąki tortowej
  • 1 płaska łyżka kaszy manny
  • 1 płaska łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Świąteczny pyszny sernik według przepisu teściowej
W dużej misce pałką drewnianą rozetrzeć masło (temperatura pokojowa) wraz z cukrami. Mieszaj w jedną stronę, aż masa będzie puszysta. Dodaj żółtka, białka oddziel do innego wysokiego naczynia. Ser miel w maszynce do mięsa 2 razy. Zmielony ser dodaj do masy z masłem. dodaj startą skórkę z cytryny. Dodaj ubitą, sztywną pianę z białek- rób to delikatnie dłońmi jak grabiami, dodaj składniki osobno wymieszane w szklance, też delikatnie wymieszaj dłońmi. Wymieszaną masę przelej do tortownicy wysmarowanej masłem na dole.Górę wyrównaj gumową/plastikową łychą. Nagrzej piekarnik do 170-180 stopni ( u mnie termoobieg na drugim poziomie) Piec tyle, ile sera (1kg sera = 1h pieczenia) Po upieczeniu zostaw pół godzinki przy uchylonych drzwiczkach piekarnik.
Świąteczny pyszny sernik według przepisu teściowej
Przygotowywanie masy serowo- pianowej