Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 428]

Świąteczny sernik z konfiturą wiśniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sernik z dodatkiem rumu na kruchym cieście z konfiturą wiśniową to moja propozycja na świąteczny stół.

Świąteczny sernik z konfiturą wiśniową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świąteczny sernik z konfiturą wiśniową

na ciasto:

  • 28 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • dodatkowo:
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej

na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki kandyzowanych owoców

do dekoracji:

  • gotowy lukier zielony
  • kolorowe cukierki do dekoracji
  • 1/2 paluszka w czekoladzie (na choinkę)
  • 1 gwiazdka z białej czekolady
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Świąteczny sernik z konfiturą wiśniową

Przygotowanie ciasta:

Świąteczny sernik z konfiturą wiśniową
Gotowe zagniecione ciasto dzielimy na 2 części

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło,oraz resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części.

Wałkowanie ciasta:

Świąteczny sernik z konfiturą wiśniową
Na 1 części rozwałkowanego ciasta wykładamy konfiturę wiśniową

Przygotowujemy tortownicę średnicy 26 cm.

1 część ciasta rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na wymiar tortownicy. Wykładamy rozwałkowane ciasto na spód tortownicy. Smarujemy ciasto konfiturą wiśniową. Przykrywamy 2 rozwałkowanym krążkiem z 2 części ciasta.

Przygotowanie masy serowej:

Świąteczny sernik z konfiturą wiśniową
Do masy serowej dodajemy kandyzowane owoce

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem. Następnie wbijamy po 1 jajku ciągle ucierając . Kolejno dodajemy po łyżce zmielonego twarogu,sok z cytryny,rum i budyń w proszku. Mieszamy dokładnie z kandyzowanymi owocami.

Pieczenie sernika:

Świąteczny sernik z konfiturą wiśniową
Przygotowane ciasto serowe wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Przygotowaną masę serową wylewamy równo na 2 warstwie ciasta kruchego. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 50 min. Po upieczeniu studzimy w tortownicy.

Gdy sernik całkowicie wystygnie wyciągamy go ostrożnie z tortownicy.

Etap końcowy:

Świąteczny sernik z konfiturą wiśniową
Wystudzone sernik posypujemy przez sitko cukrem pudrem

Zielony lukier przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Sernik posypujemy cukrem pudrem.

Na środku sernika umieszczamy paluszek w czekoladzie - pień choinki.

Rozpuszczonym zielonym lukrem robimy zygzaki tworząc gałęzie choinki.

Na czubku choinki umieszczamy gwiazdkę z czekolady.

Całość dekorujemy kolorowymi cukierkami.