Sposób przygotowania:
Świąteczny sernik z konfiturą wiśniowąPrzygotowanie ciasta:
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło,oraz resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części.
Wałkowanie ciasta:
Przygotowujemy tortownicę średnicy 26 cm.
1 część ciasta rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na wymiar tortownicy. Wykładamy rozwałkowane ciasto na spód tortownicy. Smarujemy ciasto konfiturą wiśniową. Przykrywamy 2 rozwałkowanym krążkiem z 2 części ciasta.
Przygotowanie masy serowej:
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem. Następnie wbijamy po 1 jajku ciągle ucierając . Kolejno dodajemy po łyżce zmielonego twarogu,sok z cytryny,rum i budyń w proszku. Mieszamy dokładnie z kandyzowanymi owocami.
Pieczenie sernika:
Przygotowaną masę serową wylewamy równo na 2 warstwie ciasta kruchego. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 50 min. Po upieczeniu studzimy w tortownicy.
Gdy sernik całkowicie wystygnie wyciągamy go ostrożnie z tortownicy.
Etap końcowy:
Zielony lukier przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Sernik posypujemy cukrem pudrem.
Na środku sernika umieszczamy paluszek w czekoladzie - pień choinki.
Rozpuszczonym zielonym lukrem robimy zygzaki tworząc gałęzie choinki.
Na czubku choinki umieszczamy gwiazdkę z czekolady.
Całość dekorujemy kolorowymi cukierkami.