dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Sernik z mlekiem w proszku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Świąteczny sernik z dużą ilością mleka w proszku. Słodki, kremowy, na delikatnym kruchym spodzie, udekorowany śniegową posypką.

Sernik z mlekiem w proszku

Składniki:

Sernik z mlekiem w proszku

spód

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko

masa serowa

Sposób przygotowania:

Sernik z mlekiem w proszku

spód

Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło, cukier, proszek do pieczenia oraz żółtko, wyrabiamy jednolite ciasto. Wykładamy na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy ok. 20 min.

masa serowa

Do sera dodajemy jajka, cukier, mleko w proszku, miksujemy. Wlewamy mleko w płynie, jeszcze raz krótko miksujemy. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy 5 min., przykręcamy do 150C, pieczemy jeszcze około 70 min.


Tagi:

sernik ciasto