Sposób przygotowania:
Sernik gotowany na ciasteczkowym spodzieSpód
Biszkopty zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Herbatniki drobno pokruszyć. Ciastka wymieszać z mielonymi orzechami, kakao i cukrem. Czekoladę roztopić z mlekiem w mikrofali i wlać do ciastek. Masło roztopić w rondelku i wlać do ciastek. Wszystko dobrze wymieszać łyżką lub ręką i wylepić tym spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa
Margarynę roztopić w garnku. Wsypać cukry i podgrzewać do rozpuszczenia. Dodać ser biały i wymieszać. Jeśli ser nie jest mielony to zmielić go wcześniej lub w tym momencie zblendować z margaryną i cukrem. Ponownie postawić na gazie i podgrzewać aż zrobi się gorący. Wbić jajko i szybko wymieszać. Budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnym mleku i wlać do masy serowej. Podgrzewać ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Masę wylać na przygotowany spód.
Sernik wystudzić i polać polewą.
Polewa
W rondelku roztopić margarynę z mlekiem. Wsypać cukier puder i kakao i wymieszać. Wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polewą posmarować ciasto. Brzegi posypać wiórkami. Ciasto schłodzić w lodówce przez noc.