monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Świąteczny śledzik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Śledź na naszym świątecznym stole musi być obowiązkowy. Moja propozycja to śledź którego możemy zjeść z sosem lub tylko z cebulką , podany na jednym talerzu.

Świąteczny śledzik

Składniki:

Świąteczny śledzik

 

  • 3-4 filety śledziowe matias
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • pieprz prawdziwy , sól. Szczypta cukru
  • pieprz w ziarenkach
  • majonez
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Świąteczny śledzik
Sos: Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę , podsmażamy na oliwie ,dodajemy koncentrat i ketchup , chwilę smażymy aż lekko zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą pieprzem i cukrem.

Drugą cebulę drobno siekamy i solimy by puściła sok. Śledzie kroimy w ukośne kawałki. Na talerzu układamy kawałki śledzia w kształt choinki , wyciskając kleksy majonezu robimy babki.

Z boku układamy czapkę mikołaja z sosu a brodę z majonezu, oczy z ziarenek pieprzu .Po drugiej stronie śledziowej choinki układamy bałwanka z cebuli , oczy i guziki robimy z pieprzu.

Na koniec w wolnych miejscach na talerzu układamy z reszty sosu dwie duże babki a zawieszki robimy z majonezu.