Sposób przygotowania:
Świąteczny śledzik
Sos: Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę , podsmażamy na oliwie ,dodajemy koncentrat i ketchup , chwilę smażymy aż lekko zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą pieprzem i cukrem.
Drugą cebulę drobno siekamy i solimy by puściła sok. Śledzie kroimy w ukośne kawałki. Na talerzu układamy kawałki śledzia w kształt choinki , wyciskając kleksy majonezu robimy babki.
Z boku układamy czapkę mikołaja z sosu a brodę z majonezu, oczy z ziarenek pieprzu .Po drugiej stronie śledziowej choinki układamy bałwanka z cebuli , oczy i guziki robimy z pieprzu.
Na koniec w wolnych miejscach na talerzu układamy z reszty sosu dwie duże babki a zawieszki robimy z majonezu.
Drugą cebulę drobno siekamy i solimy by puściła sok. Śledzie kroimy w ukośne kawałki. Na talerzu układamy kawałki śledzia w kształt choinki , wyciskając kleksy majonezu robimy babki.
Z boku układamy czapkę mikołaja z sosu a brodę z majonezu, oczy z ziarenek pieprzu .Po drugiej stronie śledziowej choinki układamy bałwanka z cebuli , oczy i guziki robimy z pieprzu.
Na koniec w wolnych miejscach na talerzu układamy z reszty sosu dwie duże babki a zawieszki robimy z majonezu.