Sposób przygotowania:
Świąteczny śledzik w oleju
Śledziowe płaty dzień wcześniej moczymy w zimnej wodzie lub w mleku. Nazajutrz, odsączamy je i suszymy na ręczniku papierowym, następnie kroimy je w cienkie paseczki. Cebulę, ogórki i paprykę siekamy w drobną kosteczkę. Żurawinę suszoną zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy aż zmiękną. Pokrojone śledzie układamy warstwowo, przekładając je posiekanymi warzywami, za każdym razem posypując je pieprzem i skrapiając sokiem z cytryny. Ostatnia warstwa sałatki to ogórek i cebulka, na powierzchni układamy odsączone z wody i osuszone żurawiny. Całość zalewamy olejem, możemy delikatnie podważyć brzegi tak by spłynął przez wszystkie warstwy. Doprawiamy na koniec pieprzem. Przygotowaną sałatkę wstawiamy na całą noc do lodówki, żeby smaki się połączyły. Nazajutrz jest doskonała do konsumpcji.