SUPERPRZEPIS

Śledzik w winegrecie z jabłkiem

  • iwa643
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Śledzik w winegrecie z jabłkiem Więcej zdjęć (2)

Pyszny aromatyczny świąteczny śledzik

Składniki:

Śledzik w winegrecie z jabłkiem

 

  • 1/2 kg śledzie matiasy,
  • 200 ml olej,
  • 20 ml ocet jabłkowy,
  • 50 g musztarda francuska,
  • 10 ml miód
  • jabłko

Sposób przygotowania:

Śledzik w winegrecie z jabłkiem
Śledzie moczymy kilka godzin . Następnie suszymy je lekko z nadmiaru wody i kroimy na kawałki . Robimy sos . Do musztardy dodajemy miód ,ocet i mieszamy .Następnie wlewamy olej i mieszamy ..Jabłko kroimy na plasterki ,można je obrać ja użyłam w skórce. Układamy na talerzu przemian kawałki śledzia i jabłka .Polewamy sosem winegret .Odstawiamy na chwilę ,żeby składniki przeszły się .Podajemy do chlebka .
Śledzik w winegrecie z jabłkiem
Śledzika moczymy i kroimy na kawałki mniej wiecej na trzy częsci